Odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României a Ordonanței Militare nr. 4 din 29.03.2020, au intervenit modificări cu privire la următoarele aspecte:
I. Posibilitatea vârstnicilor de a-și părăsi locuința:
– oricând – pentru motive medicale, folosind mijloacele proprii de deplasare/ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
*Cu precizarea că este necesară prezentarea unei declarații pe propria răspundere completată în prealabil (declarația în pdf aici).
– în intervalul orar 20:00 – 21:00 – pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice, însă doar în proximitatea locuinței/gospodăriei.
*Nu este necesară declarație pe proprie răspundere în această situație.
II. Prioritizarea servirii de către comercianții de alimente și produse de strictă necesitate a persoanelor de peste 65 de ani, în intervalul orar 11:00-13:00.
*Măsura se aplică începând cu data de 30.03.2020.
III. Noi sancțiuni aplicabile persoanelor care părăsesc locația unde sunt carantinate/izolate la domiciliu:
– sancțiuni contravenționale conform prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență;
– obligarea la reluarea unui ciclu de carantină/izolare la domiciliu, de 14 zile.
IV. Trei opțiuni de izolare sau carantină pentru șoferii de tir, respectiv conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, piloților de aeronave și personalului navigant:
– carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator;
– izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc, sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil;
– carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile administrației publice.
*Termenul de carantinare/izolare nu poate depăși 14 zile, în perioada dintre curse.
* Este necesară completarea unei declarații pe propria răspundere cu privire la asumarea uneia dintre cele 3 variante de carantinare/izolare.
*Măsura se aplică începând cu data de 31.03.2020.
V. Izolarea angajaților la locul de muncă
– personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României.
*Refuzul izolării preventive a personalului enumerat mai sus atrage răspunderea disciplinară, contravențională sau penală,, după caz.
*Măsura se aplică începând cu data de 31.03.2020, ora 12:00.
VI. Noi măsuri pentru autoritățile locale și centrale
– montarea dispozitivelor cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale
– dezinfectarea periodică a lifturilor, casa scărilor și altor spații comune.
*Măsura se aplică începând cu data de 31.03.2020.
VII. Asigurarea la cererea personalului din sistemul public sanitar a unor spații hoteliere, pentru a preveni răspândirea virusului covid-19 în rândul cadrelor medicale sau al familiilor acestora.
*Măsura se aplică începând cu data de 31.03.2020.
VIII. Plafonarea prețurilor la energie electrică și termică, gaze, apă și carburanți
– prețurile nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii Ordonanței militare nr. 4/29.03.2020, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă.
IX. Regim special aplicat mesajelor de utilitate publică
– mediatizarea gratuită și alocarea unui timp special dedicat publicității a alertele sanitare, comunicatele, textele, materialele fotografice și audio-video cu mesaje de interes public care sprijină măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.
*Difuzarea categoriilor de mesaje menționate mai sus va fi solicitată radiodifuzorilor sau instituțiilor mass-media de către Grupul de comunicare strategică din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, identificându-se cu mențiunea ,,Mesaj de utilitate publică”.
X. Avizarea sau autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor se va autoriza de către Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN1 și Ecologie, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino.
XI. Transportul maritim și pe căile navigabile – desfășurarea fără restrcții
– accesul navelor în porturile românești, precum și inspectarea și operarea navelor, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infectării cu COVID19, impuse de Ministerul Sănătății.
Excepție: accesul piloților la bordul navelor maritime și fluvio-maritime, sosite din zonele de risc roșu sau galbene, dacă nu dispun de echipamentul de protecție stabilit de Ministerul Sănătății.
XII. Interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică EXCLUSIV circulației pietonale.